joi, 6 noiembrie 2014

Informatii generale despre Petru Iliesu



                                      PETRU ILIEŞU



Activitate în timpul Revoluţiei
Autor:  Al doilea program revoluţionar al revoluţiei din decembrie
Cel de-al doilea program revoluţionar, după cel al Frontului Popular de la Iaşi, este foarte puţin cunoscut, şi mult mai naiv. Scriitorul Petru Ilieşu pleacă din Timişoara în ziua de 17 decembrie şi ajunge în Bucureşti în jurul orei 22.00, unde va trãi o aventurã mirobolantã. Mai întîi opreşte nişte tineri veseli pe stradã şi încearcã sã le relateze ce vãzuse pe strãzile Timişoarei, „îmi amintesc acum nişte feţe fãrã identitate care s-au destins deodatã— avea sâ-si aminteascã scriitorul timişorean. Am simţit atunci cã sunt crezut, cã ceea ce le-am vorbit, aşa, dezlânat şi cu patimã, a fost crezut din prima clipã"599. El va lua legãtura apoi cu un grup de confraţi de la Uniunea Scriitorilor, între care Nicolae Prelipceanu, Denisa Comãnescu, Elena Stefoi, Florin Iaru şi, în 18 decembrie, va întocmi împreunã cu aceştia, în apartamentul lui Florin Iaru un program revoluţionar în patru puncte:
1. Intervenţia trupelor ONU în România; ;     
2. Alcãtuirea unei liste cu cei care au tras, omorînd în Timişoara;
3.  Declararea internaţionalã a acţiunii din Timişoara drept crimă împotriva umanitãţii;
4.  Declararea celei de-a doua zi de Crãciun drept zi de doliu naţional.
Nu punem în discuţie naivitatea programului; alţii nu au fãcut nici atât. Programul intitulat Protest a fost expediat printr-un curier diplomatic în Vest, unde a fost recepţionat în ziua urmãtoare. Grupul mai plãnuise şi un contact în faţa ambasadei suedeze din Bucureşti, însã a fost repede descoperit şi cîtiva membri retinuti într-o secţie de Miliţie. Apoi, la fel de brusc, au fost eliberaţi. Potrivit lui Ilieşu, maiorul Radu Tinu ar fi declarat la o „masã rotundã" ţinutã dupã revoluţie la Timişoara cã acel „curier belgian" pe care îl folosiserã era omul Securitãţii. Radu Tinu i-a pãcãlit. Curierul era chiar ofiţer al Securitãţii, dar amplasarea lui sub acea identitate s-a putut face, deoarece scriitorul timişorean fusese „turnat" încã de la început de unii dintre partenerii sãi de la Uniunea Scriitorilor. »
( Fragment din REVOLTA POPULARÃ Timisoara, 18-20 decembrie 1989
                                                                   
În însemnările din agenda colonelului Radu Tinu  - filă de agendă 20 decembrie 1989 – „Identificarea unor elemente cu activitate de...(cuvânt neinteligibil ...) Ilieş Petru –(Este vorba despre poetul şi dizidentul timişorean Petru Ilieşu. n. lui Iosif Costinaş în articolul Însemnările unui şef al securităţii.
                                                          
                                                                  
Nicolae Prelipceanu:  Memoria vie a revoluţiei. „ Petru Ilieşu venise de la Timişoara. A plecat de acolo duminică dimineaţa. [...] ...el era […] pe lista unora dintre cei mai periculoşi instigatori. Venise de la Timişoara, aducea cu el Revoluţia.”
                                                                  
Daniela Raţiu. – Evenimentul zilei, 2005.  Primul timişorean ajuns în Capitală în zilele revoluţiei a fost Petru Ilieşu, care a fost audiat ieri dimineaţa de procurorul Voinea. Scriitorul a declarat ca s-a deplasat la Bucureşti pe cont propriu, pentru a-şi informa colegii de breaslă despre evenimentele de la Timişoara. „A fost o acţiune individuală. Am plecat pe 18 decembrie 1989, cu intenţia de a le dezvălui unor scriitori bucureşteni ce se întamplă. M-am întâlnit, printre alţii, cu Florin Iaru, Bogdan Lefter. Am pus la cale un comunicat pe care l-am trimis în Occident”, povesteşte Ilieşu.
Scriitorul timişorean ştia că era deja filat de organele de Securitate. „În agenda lui Radu Tinu apare faptul ca generalul Macri i-ar fi dictat numele meu pentru a fi urmărit”, a mai spus Ilieşu. La Bucureşti, el a fost găzduit acasă la scriitorul Nicolae Prelipceanu, de unde a luat legătura cu ambasadele străine. Ilieşu a fost oprit şi reţinut însă chiar în faţa Ambasadei Suediei, unde primise acceptul de a se refugia. “
                                                                 
Ion Zubaşcu -  România Liberă  Aflat la Bucureşti, poetul Petru Ilieşu a făcut în 18 decembrie 1989 un apel internaţional la condamnarea uciderii demonstranţilor, împuşcaţi pe străzile oraşului Timişoara, unde a început Revoluţia, cerând Naţiunilor Unite să trimită trupe de intervenţie. La ora 13, în ziua de 21 decembrie 1989, este arestat în capitală de către Serviciul de Filaj al Securităţii, împreună cu poetul Nicolae Prelipceanu, care îşi asumase riscul, considerabil in acele zile fierbinţi, de-l a găzdui în apartamentul său pe unul dintre "cei mai periculoşi instigatori ai revoluţiei din '89", cum apare Petru Ilieşu în documentele Securităţii.
                                                                  
Ion Bogdan Lefter – Observatorul Cultural : „Ilieşu […] Va pleca la Bucureşti pentru a duce vestea despre ce se întâmplă în Timişoara.” etc.
                                                                  
„• Ziua. Sosit de la Timişoara, scriitorul Petru Ilieşu elaborează, în apartamentul lui Florin Iaru, împreună cu acesta, cu [...] un program intitulat Protest (care este trimis, printr-un curier diplomatic, în Vest) cu următorul conţinut: ,,1. Intervenţia trupelor ONU în România; 2. Alcătuirea unei liste cu cei care au tras, omorând la Timişoara; 3. Declararea internaţională a acţiunii de la Timişoara drept crimă împotriva umanităţii; 4. Declararea celei de-a doua zile de Crăciun drept zi de doliu naţional”197.”
                                                                 
Liviu Ioan Stoiciu – Cotidianul, 2003 - Petru Ilieşu şi începutul Revoluţiei de la Timişoara – “ el ştie pe propia-i piele că Revoluţia a început la Timişoara, un la Bucureşti (a fost de faţa şi la Bucureşti , culmea, pe 21 decembrie).”
                                                                  
Liviu Antonesei – Timpul, Iaşi – Azi în Timişoara: “...jurnalul “de revoluţie” a lui Petru Ilieşu are si marele merit de a surprinde “pe viu” atât izbucnirea revoltei timişorene, radicalizarea şi generalizarea acesteia, cât şi declanşarea şi dezvoltarea explozivă a evenimentelor de la Bucureşti”.
                                                                
Roland Vasilievici – Piramida umbrelor (carte) “Poetul Petru Ilieşu, pentru îndrăzneala de a se fi opus direct regimului, a fost permanent în atenţia Ministerului de Interne, în “lucrarea” dumnealui cooperând direcţia I cu a III-a. Dosarul de urmărire informativă se afla la Timişoara. Lunar, de la Ministerul de Interne venea un colonel, ca să “spijine” Inspectoratul judeţului Timiş [al Securităţii] în urmărirea acestuia, ordonându-se luarea tuturor măsurilor de securitate (filaj, investigaţie, tehnică operativă şi interceptarea corespondenţei.”p.137.

Etc.

 Adresa, telefon, e.mail Timişoara, Bulevardul Revoluţiei nr. 4 ap. 12, tel. si fax: 493409, tel. mobil: 0722-232888 – e-mail: tim89petruiliesu@gmail.com
blog:  http://petruartfusion.blogspot.com

Niciun comentariu: